[...] formą pokarmu. Nie przesadzałbym ze zbyt dużą ilością w jednym posiłku, by nie obciążać trawienia. Ale jest to kwestia indywidualna. Nie napiszę Ci, że nie można zjeść tych 60g, bo nie ma takich przeciwwskazań, jeśli nie zaburzy to reszty diety. ► Co do płatków owsianych/budyniu/masła to nie lubię zbożowych produktów i nabiału. [...]
[...] to nie ‘wszystkożercy’. Ww. idea jest cywilizacyjnym grobowym błędem. Uważając, że ludzie to mięsożercy, ‘to po co się szczypać’ jeść mięso na surowo jak inne zwierzęta mięsożerne na tej planecie. ludzie nie mają fizjologicznych możliwości powalić dzikie zwierzę, zabić, rozszarpać własnymi zębami tak [...]
mysle dokladnie tak samo jak Mawashi,jezeli komukolwiek zalezy na zdrowiu i naprawde dobrej kondycji to powinno sie jesc wylacznie surowe jedzonko i do tego koniecznie organic,bo nieorganiczne pozywienie jest pomylka niestety,rosliny pryskane chemikaliami,zwierzeta paszone kukurydza i olejem slonecznikowym...porazka...to wszystko wplywa na [...]
[...] na glukozę doprowadzając do identycznych problemów jak cukier, zwłaszcza otyłości, zachwiania równowagi cukrowej we krwi. Jeżeli jesz produkty zbożowe należy pamiętać jeść wyłącznie produkty pełnoziarniste. NADMIAR OLEJU OMEGA-6 Kwas tłuszczowy Omega 6 jest niezbędny dla dobrego zdrowia, pod warunkiem ze nie jest spożywany w nadmiarze. [...]
[...] komórek, także komórek nerwowych, na energię. Bez glukozy i tlenu obumierają już po 10–15 minutach. Źródłem glukozy są węglowodany. Ale to nie znaczy, że należy jeść cukier, aby odżywić mózg. Cukier nie wymaga trawienia – błyskawicznie przenika do krwi i stanowi bombę kaloryczną, a zarazem spore utrudnienie dla trzustki. [...]
[...] cukru ze strony białek jest więc niewystarczająca. Poszukuje się znów (w nadziei na białko) pożywienia, które jest - niestety - rafinowane i niepełnowartościowe i można jeść bez końca bez poczucia satysfakcji. Rafinowane cukry błyskawicznie po spożyciu dostają się do krwiobiegu powodując ogromne obciążenie trzustki. Spożycie ich doprowadza [...]
[...] z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Ważniejsze niż ograniczanie spożycia poszczególnych produktów jest urozmaicanie diety. Do niedawna specjaliści alarmowali, by jeść mniej tłuszczów zwierzęcych. Zalecano zastępowanie ich tłuszczami roślinnymi. Teraz wiadomo, że najistotniejszy jest właściwy stosunek kwasów omega-6 zawartych w olejach [...]
[...] optymalną". W tej diecie spożycie tłuszczów zaspokaja 75-80% dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu, a węglowodany i białka wnoszą po ok. 10%. Należy jeść do nasycenia, pić do woli i nie liczyć spożytych kalorii. Autor zaleca też nie odstępować od tej diety nawet okresowo. Diety Atkinsa i Kwaśniewskiego ukierunkowane są [...]
[...] idzie zwiększoną produkcję insuliny. Zwieksza to mozliwosc odlozenia sie glukozy w postaci tkanki tluszczowej . Ale nie to jest największym powodem dlaczego nie powienno sie jeść zbyt dużo glukozy. Przy częstym, cyklicznym podawaniu glukozy do organizmu (np. podczas cykli kreatynowych) zwiększa się możliwość zachorowania na cukrzycę. Trzustka [...]